Beeldbewerking

Enkele werken van JÉRÔME DE LIVET (de opgegeven afmetingen betreffen de voorstelling, de ondergrond waarop het werk gedrukt is, is groter van afmeting):

Citroenblokkade
jérôme de livet, citroenblokkade

Giclée, afmeting 75x50cm

Dit is een oprechte ode aan het automerk Citroën. De gele kleur die vanouds bij dat merk hoort, in relatie tot de vrucht met dezelfde naam, werd in de jaren tussen 1920 en 1930 veelal toegepast. De 5HP was een fraaie automobiel waarvan de bagageruimte tevens als (primitieve) zitplaats kon worden gebruikt. De opgave waarvoor de kunstenaar zich gesteld weet, is voor hem niet per definitie een mogelijkheid tot zelfexpressie of een middel om een maatschappelijke boodschap te verkondigen, maar om een autonoom project tot stand te brengen dat de beeldende potentie heeft om een unieke interactie te bewerkstelligen tussen kijker en werk.
Omdat het ook hier om een bewerking gaat van een unieke foto voldoet de uitkomst aan het gestelde resultaat.

fotobron
jérôme de livet, bronfoto citroenblokkade
Citroenblokkade
IL PADRINO-NR 02
jérôme de livet, il padrino-nr 02

Giclée, afmeting 40x60cm

Bij IL PADRINO-NR 02 mag men vrij interpreteren wat de kunstenaar bedoelt en meermalen wordt in de voorstelling dan ook de grauwe kiekendief gezien. Het weelderige coloriet maakt het feëriek alsook het schijnbaar meedeinen van de vleugels ongrijpbaar. Door het toepassen van meerdere rasters is een onbevattelijk netwerk tot stand gekomen dat de wereld van IL PADRINO op treffende wijze aanduidt, maar dat evenzeer symbool zou kunnen staan voor bij voorbeeld het functioneren van het individu in de hedendaagse complexe samenleving. De voorstelling toont een en al dynamiek, zonder echter ooit tot chaos te verworden.

On hearing debussy
jérôme de livet, on hearing debussy

Giclée, afmeting 75x50cm

De muziek van de Prélude à l’après midi d’un faune van Claude Debussy is via een computerbewerking “zichtbaar” gemaakt, gevisualiseerd op dvd en vertoond in een museum (kunstenaar onbekend). Foto’s van het beeldscherm zijn vervolgens bewerkt en in dit geval van een stadium van stemmingswisselingen binnen de muziek. Aan de grote lijnen in de compositie zowel als de tere details van de melodielijnen wordt in dit werk eer bewezen.

The unknown quantity of knowhere
jérôme de livet, the unknown quantity of knowhere

Giclée, afmeting 75x50cm

Countless ages ago a Celestial, whose true name is now forever lost to History, was murdered. By what is not known, but what is known is that it happened and the only evidence left of the crime is the Celestial’s decapitated head which is slowly but surely riding the riptides of dying Universes towards the nothingness that lays beyond all of Creation. It is believed that within the short span of a few decades Knowhere will be gone and all evidence of the murder itself will be lost.

We zijn er nog niet maar wat nu gebeurt is zeer bemoedigend
jérôme de livet, we zijn er nog niet maar wat nu gebeurt is zeer bemoedigend

Giclée, afmeting 75x50cm

Bemoedigend? Hoewel de onzekerheid hier over ons wordt uitgestort (is dit werk wel af?) is het wel degelijk exposabel. Wat we zien is het opzoeken van de grenzen tussen onzekerheid en zelfvertrouwen, schoonheid en afstotelijkheid, in die zin kan men het werk als gereed zien.
Opeens daardoor krijgt het werk een prettige ongrijpbaarheid die ons kijken ernaar een welhaast beluste nieuwsgierigheid opdringt. Zoals immer weer bij de maker ondersteunen de kleuren de heraldische overtuiging.

Fly Elijah Airlines!
jérôme de livet, fly elijah airlines!

Giclée, afmeting 60x40cm

Wij zien hier de profeet voor de start van zijn hemelvaart. Hij heeft een muntstuk of zegel in zijn linkerhand dat in zekere zin is aangetast hoewel het hart van het muntstuk onverminderd en zelfbewust blijft gloeien. De profeet wordt door een vlammend lichtende autotunnel, die als het ware het starten van de raket aanduidt, gelanceerd. Het is duidelijk zijn tijd en wordt hij op deze wijze voor ernstiger zaken behoed. De afbeelding van de prostaat duidt hierbij op een surrealistisch aandoende desolatie. De expressiviteit van de voorstelling en het intrigerende kleurengebruik roepen een groot potentiëel aan betekenissen op.

In de mist van het schimmenrijk
jérôme de livet, In de mist van het schimmenrijk

Giclée, afmeting 60x40cm

De vitrage van een hotelkamer en de vage beelden van wat zich buiten de kamer afspeelt zoeken hier naar een hogere betekenis. De perspectivische vormen zorgen voor een grote ruimtelijke werking en verhogen de spanning. Het is schijnbaar een banaal idee waarmee het werk is opgezet, maar het gewone ding dient bijna altijd als opstap naar een andere betekenis. Je kunt iets herkennen als je wilt, belangrijker is dat het reeds gekende in het beeld op de proef wordt gesteld en in een nieuwe kontekst geplaatst.